Závislost jako "lék" na stres?

Každý z nás se v průběhu života setká s řadou stresorů. Každý z nás má ale jinou psychickou a fyzickou odolnost k jejich zvládání. Situací, které nám stres nebo úzkosti způsobují bohužel přibývá.

Stres, vyčerpání, chronická únava, tréma, deprese a vyhoření jsou typické symptomy moderní doby a spouštěči řady nemocí.

K prvním varovným příznakům patří nespavost, bolesti hlavy, páteře a neutuchající únava. To není nic příjemného, zvlášť když musíme „fungovat“ v práci i doma. Léky, a to zejména ty proti bolesti a na nespavost, se podle dat z nejnovějšího průzkumu, který společně provedly online lékárna Pilulka.cz a agentura Behavio, umístily v žebříčku společensky problematických drog hned za alkoholem, a předstihly tak „tradiční“ drogy jako pervitin, kokain či heroin, jak ukázal nejnovější průzkum. Zneužívání tlumicích léků však není pouze doménou dospělých. Obavy odborníků vyvolává mimo jiné fakt, že tyto léky berou už i školáci. Dívky jsou více náchylné k užívání antidepresiv, zatímco chlapci častěji sahají po anabolikách. Zneužívání léků, jako jsou sedativa, hypnotika a silná analgetika, je často spojeno s tlakem na výkon a snažením se vyrovnat vrstevníkům. Rodiče, často nevědomky, ale mnohdy i vědomě, umožňují dětem snadný přístup k lékům, což může vést k závažným zdravotním následkům.

Denní užívání tlumicích léků roste s věkem. Zmíněný průzkum také odhalil, že nejvíce závislí na lécích proti bolesti jsou ovdovělí lidé, ti s finančními problémy, senioři a rozvedení. Odborníci poukazují na to, že závislost na léčivech je komplikovanější než u alkoholu či klasických drog.

Co s tím?

Dlouhodobé nadužívání léků vede ke zdravotním problémům. Samoléčba může sice ušetřit čas a finance, ale není dlouhodobým řešením. Naopak problém postupně prohlubuje. Nakonec si vyžádá pomoc odborníků a může nás na týdny či měsíce vyřadit z běžného života. Zvládat stresové situace lze ale i prostřednictvím vhodně zvolených doplňků stravy s obsahem přírodních látek s prověřeným fyziologickým účinkem.

Foto HAPPY SPEED  

 

Věděli jste, že…                                                                                            

-   s depresemi a nekvalitním spánkem můžete bojovat i přírodní cestou?

-   receptura doplňku stravy Happy Speed® byla vyvinuta s maximálně možným důrazem na složky přírodního původu, které podporují relaxaci, duševní a fyzickou pohodu a přispívají k udržení pozitivní nálady.

Doplněk stravy Happy Speed® obsahuje řadu látek s prověřeným fyziologickým účinkem, které přispívají k udržení duševního zdraví, v prémiové kvalitě.

 

 → Jaké látky vám pomůžou cítit se lépe?

-   1) extrakt z blizen šafránu Affron®

-   2) hořčík extrahovaný z mořské vody Aquamin® Mg

-   3) vitamín C získávaný ze sicilských červených pomerančů OXIMMUNE™

-   4) jód z mořských řas

-   5) vitamíny B komplexu (B1 – B12) biologicky vázané na kvasnicích

-   6) L – tryptofan – prekurzor takzvaného „hormonu štěstí a radosti“ serotoninu