S Vetřelcem v hlavě

Tinnitus je označení pro šum, šelest, hučení nebo pískání v uších, které pacient slyší, ačkoliv ve vnějším prostředí neexistuje žádný zdroj těchto zvuků. Intenzita a výška zvuku se přitom může měnit. Akutní případy lze většinou dobře léčit, zatímco chronický tinnitus jen tak neodezní. Pacienti trpí jak psychicky, tak i fyzicky – nedokáží se na nic soustředit, nemohou spát ani pracovat. Výskyt narůstá s věkem a okolní intenzitou hluku. Zdaleka se však netýká pouze seniorů, naopak se stává civilizační záležitostí postihující různé věkové vrstvy. Často ho lze potlačit pouze částečně, obtěžuje proto postiženou osobu při práci i odpočinku.

Příčiny pískání v uších:

Tinnitus sám o sobě není nemoc. Jedná se o příznak, který nás zpravidla upozorňuje na jiný zdravotní problém související nejčastěji s vnitřním uchem nebo sluchovými nervy. Někdy může být obtížné odhalit, co přesně tinnitus vyvolalo.

Typickými spouštěči jsou:

·         ušní záněty, poranění ucha, prasknutí bubínku…

·         akustická ataka - hlasitý koncert, ohňostroj, výbuch…

·         obtíže s pohybovým aparátem – nesprávné držení těla, blokáda krční páteře, potíže s čelistním kloubem, úraz…

·         neurologická onemocnění

·         kardiovaskulární onemocnění – výkyvy krevního tlaku, ateroskleróza, cévní nemoci

·         metabolická onemocnění – diabetes, vysoká hladina lipidů v krvi, nedostatek vitaminu B12

·         Covid-19

·         psychické potíže – dlouhodobý stres, deprese, úzkosti

Právě dlouhodobé působení stresu, úzkostné stavy, psychické vypětí vedoucí až k depresi stojí s největší pravděpodobností za narůstajícím počtem případů ušního šelestu.

Jestliže psychické potíže jsou jeho spouštěčem, pak jeho důsledkem jsou časté poruchy spánku a deprese. Šelest v uchu neboli tinnitus dokáže postiženého člověka dohnat doslova k zoufalství. Jen si to představte – máte ve vlastní hlavě vetřelce, který tam šustí, hvízdá, hučí, klape nebo rachotí. Nikdo jiný ho neslyší, jen vy sami, a nedá se vyhnat ani vypnout – jen částečně přehlušit jiným zvukem. Je to takový příslovečný „začarovaný kruh“, kdy psychické potíže mohou problém spustit, ale zároveň ještě vetší psychické potíže způsobují. Abychom mohli s tímto onemocněním bojovat, potřebujeme být naopak v dobré psychické kondici…

Pacienti trpící tinnitem by se měli vyhýbat stresu a hlasitým vjemům (výbuchy, křik, hluk). Ideální je zároveň upravit jídelníček a omezit alkohol, kofein, koření, sůl a jídla s glutamáty.

Vhodným pomocníkem mohou být vhodně zvolené doplňky stravy, které podporují relaxaci, duševní a fyzickou pohodu, přispívají k udržení duševního zdraví, pozitivní nálady a kvalitnímu spánku.

 

Doplněk stravy Happy Speed® obsahuje řadu látek s prověřeným fyziologickým účinkem, které přispívají k udržení duševního zdraví, v prémiové kvalitě.

 

 → Jaké látky vám pomůžou cítit se lépe?

-   1) extrakt z blizen šafránu Affron®

-   2) hořčík extrahovaný z mořské vody Aquamin® Mg

-   3) vitamín C získávaný ze sicilských červených pomerančů OXIMMUNE™

-   4) jód z mořských řas

-   5) vitamíny B komplexu (B1 – B12) biologicky vázané na kvasnicích

-   6) L – tryptofan – prekurzor takzvaného „hormonu štěstí a radosti“ serotoninu