Osoby trpící ADHD mívají mít citlivější psychiku

Jsou nepozorní, roztěkaní a skáčou druhým do řeči. Často se ale potýkají i s úzkostmi nebo závislostí. Povědomí o ADHD roste na straně odborníků i běžné populace. Zatímco u dětí často představuje ADHD problém hlavně ve školním prostředí, u dospělých může komplikovat vztahy i pracovní nasazení.

ADHD je porucha pozornosti s hyperaktivitou (anglicky Attention Deficit Hyperaktivity Disorder). Jde o dědičný (pravděpodobnost se podle odborníků pohybuje mezi 70 až 80 %) neurovývojový syndrom daný narušeným fungováním v těch oblastech mozku, které souvisejí s plánováním, předvídáním, zaměřením a udržením pozornosti a sebeovládáním.

Onemocnění provází stres, neúspěchy i pocity selhání. Sebevědomí jde dolů, dostaví se úzkostné stavy, deprese. V léčbě ADHD se jako nejvíce efektivní ukazuje kombinace psychoterapie, úpravy životního stylu a medikace (v dospělém věku se využívá přípravek atomoxetin, který může způsobit celou řadu nežádoucích účinků). Najít ale psychiatra, se kterým bude moci svůj stav zkonzultovat je dlouhodobá potíž. Problémem jsou táhlé čekací lhůty. Než přijde na první konzultaci, může uplynout i víc jak 12 měsíců.

Tím, že se s ADHD pojí i zranitelnější psychika, existuje velké riziko (75 až 80 %), že osoby s tímto onemocněním během života dospějí i k jiné psychiatrické diagnóze, ať už jsou to úzkosti nebo deprese. Často jde i o závislosti nebo nutkavé poruchy.

TIP pro vás:

Dodejte tělu i mysli trochu energie. Psychickému a fyzickému vyčerpání lze snadno předcházet s pomocí osvědčeného doplňku stravy.  

Pociťujete úzkosti a stres až nezdravě často? Potom je potřeba něco změnit. Důležité je soustředit se na kvalitnější spánek (alespoň 7-8 hod), vyváženou stravu a dostatečný pohyb. Měli byste se naučit pravidelně odpočívat, chodit do přírody a zhluboka dýchat. Najděte si na sebe každý den alespoň chvilku a uvidíte, že život se nechá prožít, ne jen přežívat!