JÁ vs DEPRESE: 0:1

Příznaky jsou především smutek, nezájem o život, syndrom vyhoření, přetrvávající únava, ale problémy mohou být i fyzické, jako je nespavost, bolesti hlavy, bolesti zad či zažívací potíže.

Znáte to - s nástupem podzimu a klesajícími teplotami se začínáme méně usmívat a lidé se sklonem k depresím jsou na tom o poznání hůř. Co s tím? Britská studie publikovaná na portálu Nature Mental Health přinesla zajímavé výsledky. Během 9 let vědci sledovali na bezmála 300 000 účastnících souvislost mezi naším životním stylem a duševním zdravím. Ukázalo se, že nešvary jako kouření, nedostatek pohybu a pití alkoholu, které jsou běžně označovány za výrazné prohřešky ohrožující naše fyzické zdraví, mají i neblahý dopad i na naši psychiku.

Pokud patříte k ohrožené skupině, kterou špatné nálady dohání častěji, nebo máte sklony k depresím, či jí už dokonce trpíte, měli byste zvážit, zda neomezit, či zcela neeliminovat alespoň některý z uvedených návyků. S pomocí vlastní vůle, případně s cíleným doplňkem stravy se o to můžete pokusit. Výsledek za to určitě stojí!

 1. Nedostatek spánku

Sedm až devět hodin spánku denně snížilo u účastníků studie riziko vzniku deprese nebo jejího rozvoj o 22%. Pravidelný a dostatečný spánek je klíčový!

2. Kouření

U nekuřáků je riziko deprese o 20 % nižší.

 

3. Chybějící sociální vazby

Tento efekt se už potvrdil během covidové pandemie, kdy omezené či zcela chybějící sociální vazby jsou silným stimulantem špatné nálady i rozjezdu depresí. Pobyt mezi lidmi sníží riziko depresí o 18%.

4. Málo pohybu

Pravidelný pohyb pomáhá zlepšit naši náladu i snížit riziko deprese o 14 %. Nejprůkaznější byly v tomto směru výsledky u kolektivních sportů.

5. Dlouhé sezení

Sedavý způsob života byl ve studii posuzován samostatně, nezávisle na cvičení. A bylo zjištěno, že pravidelné i třeba krátké přestávky během sezení u stolu či počítače snížily riziko deprese o 13 %.

 6. Časté pití alkoholu

Mírná konzumace alkoholu snížila riziko deprese o 11 %. Ale více než jedna sklenička pro ženy a dvě pro muže denně naopak riziko zvyšují. Takže opravdu s mírou!

 

7. Nevyvážený jídelníček

O tom, že strava bohatá na rafinované cukry, nezdravé tuky, zpracované potraviny a slazené nápoje nám škodí, všichni víme. Vyvážená a pestrá strava dokáže riziko deprese snížit až o 6 %.

 

Věděli jste, že…

-   s depresemi a nekvalitním spánkem můžete bojovat i přírodní cestou?

-   receptura doplňku stravy Happy Speed® byla vyvinuta s maximálně možným důrazem na složky přírodního původu, které podporují relaxaci, duševní a fyzickou pohodu a přispívají k udržení pozitivní nálady.

Doplněk stravy Happy Speed® obsahuje řadu látek s prověřeným fyziologickým účinkem, které přispívají k udržení duševního zdraví, v prémiové kvalitě.

 

 → Jaké látky vám pomůžou cítit se lépe?

-   1) extrakt z blizen šafránu Affron®

-   2) hořčík extrahovaný z mořské vody Aquamin® Mg

-   3) vitamín C získávaný ze sicilských červených pomerančů OXIMMUNE™

-   4) jód z mořských řas

-   5) vitamíny B komplexu (B1 – B12) biologicky vázané na kvasnicích

-   6) L – tryptofan – prekurzor takzvaného „hormonu štěstí a radosti“ serotoninu