Hněv

Hněv je intenzivní emoce, kterou cítíte, když se něco pokazilo nebo vám někdo ublížil. Typicky se vyznačuje pocity stresu, frustrace a podráždění. Každý čas od času pocítí hněv. Je to naprosto normální reakce na obtížné situace. Podle intenzity se tato emoce rozlišuje na rozzlobenost neboli zlobu (nejslabší), hněv, zlost a vztek (nejsilnější). Přestože hněv slouží ve skutečnosti jako obranný mechanismus, může mít zničující důsledky, pokud jej nejsme schopni kontrolovat. A aby toho nebylo málo, potlačený hněv obrácený směrem dovnitř může způsobovat deprese. Pokud hněv nedokážeme zvládat či kontrolovat, jsme mu vydáni na milost. Počet lidí, kteří mají problémy se zvládáním hněvu je alarmující.

Nezdravý hněv je takový, při kterém:

·         dusíme emoce, o kterých si myslíme, že nejsou vhodné, jako například pláč nebo smích

·         jsme zklamáni sami sebou, dalšími lidmi a celým světem

·         za naše neúspěchy a chyby viníme ostatní

·         ztrácíme respekt a důvěru v ostatní

·         cítíme se příjemněji ve společnosti rozhněvaných a agresivních lidí

·         i když proto není důvod, nechceme se od hněvu za žádnou cenu oprostit

Nezdravý hněv je pravděpodobně nejnakažlivější a nejvíce zničující emoce. Hluboce ovlivňuje a deformuje naši mysl a tělo.

Naučte se s hněvem bojovat:

Posilte sebevědomí: Někteří lidé trpí komplexem méněcennosti a věří, že toho v životě dokážou jen velmi málo, nebo vůbec nic. Vyhýbají se proto konfrontaci a domnívají se, že život je nespravedlivý. Pocit méněcennosti může způsobit pořádné nahromadění hněvu na lidi i celý svět.

Nebuďte frustrovaný: frustrace je běžný zdroj hněvu, a pokud nejsme schopni najít způsob, jak se vypořádat s jejími zdroji, je daleko jednodušší být neustále nahněvaný.

Přestaňte závidět: Závist je velmi silná negativní emoce, se kterou je nutné se účinně vypořádat, protože v opačném případě velmi rychle vede k hněvu.

Naučte se odpouštět: Zášť může vést k intenzivnímu hněvu a neschopnost odpustit lidem za to, co se událo v minulosti, je silným spouštěčem. Lidé se často rozzlobí, když si vzpomenou na všechny zlé věci, které se jim staly.

Přestaňte se bát: Pokud se v životě nadmíru obáváme každé maličkosti, můžeme se o to snadněji rozhněvat. Strach sužuje naše životy a může nám bránit v tom, abychom žili naplno.

Buďte pozitivní: Někdy to není právě jednoduché, ale je to velmi dobrá cesta k tomu, jak se hněvu postupně zbavit.

TIP pro vás: Jste pod neustálým stresem, tlakem svého okolí? Máte problémy s depresí? Pociťujete intenzivní úzkost nebo trému? HAPPY SPEED® je prémiový doplněk stravy složený především z extrahovaných přírodních složek, jejichž cílem je snižovat stres, odbourávat úzkostné stavy, podpořit duševní a fyzickou pohodu, duševní zdraví a pozitivní náladu! TO MĚ ZAJÍMÁ: www.happyspeed.cz