Úzkost a panická ataka

Úzkost je velice nepříjemný emoční stav, který na rozdíl od běžného strachu nemá jasnou příčinu. Úzkostné stavy jsou doprovodným znakem celé řady psychických onemocnění.

Pokud se úzkost objevuje nečekaně, v neadekvátních situacích, trvá dlouho nebo je nepřiměřeně intenzivní, jedná se o úzkostnou poruchu. Za život se s úzkostnou poruchou setká až ¼ lidí. 2× častěji se pak vyskytuje u žen.

Úzkost souvisí s obavami, starostmi a katastrofickými představami. Největším problémem je neschopnost zastavit proces obav a pocit, že obavy se nedají kontrolovat. Všichni ten pocit známe. Čeká nás první den v nové práci nebo máme před těžkou zkouškou. Naše srdce najednou bije tak rychle, jakoby chtělo vyskočit z hrudníku. Bolí nás břicho, je nám na zvracení, do sebe nedostaneme ani kousek chleba. Z nás pak nevyjde ani slovo, máme knedlík v krku.

Úzkost postihuje nejčastěji osoby v produktivním věku. V dnešním uspěchaném světě, kdy se na nás kladou stále větší nároky, úzkostné poruchy postihují stále častěji i děti a dospívající mládež. Svůj díl na tom nese i život v bublině sociálních sítí, kdy je stále obtížnější klasická socializace a obavy, aby mladí dostály svým internetovým idolům, mohou vyústit do sociální úzkostné poruchy.

Spouštěčem úzkostných stavů jsou i různé druhy fobií. Fobií rozumíme strach z konkrétních bytostí, předmětů nebo situací. Klasickým příkladem fobie je například strach z pavouků, hadů nebo zubaře. Rozšířeným typem fobie je školní fobie pramenící z vysokých nároků, obav ze selhání, špatného prospěchu apod. Pokud dítě trpí nadměrnými obavami ze styků s ostatními a z jejich možných nepříznivých postojů k dítěti, mluvíme o sociální fobii. Dítě nechce udělat chybu, aby nepůsobilo směšně a trapně. Nenavazuje hovory s dětmi, se kterými nemá vytvořenou pevnější vazbu, nehlásí se ve škole, nemluví před cizími lidmi. Ve skupině lidí stojí spíše při jejím okraji. Fobie se mohou projevit i tělesnými obtížemi (bolest hlavy, břicha, nevolnost, zvýšená teplota), zhoršeným soustředěním a potížemi s usínáním.

Úzkost je nám za normálních situací pomáhá předejít nebezpečným situacím, ale pokud se často vrací nebo není přiměřená situaci, která ji spustila, svou ochrannou úlohu ztrácí. Daného člověka naopak vyčerpává a představuje pro něj zátěž. Při této nemoci není narušeno vnímání reality, přesto daný člověk nedokáže účinně úzkosti čelit a ovládat ji. Záchvatovité stavy úzkosti se často objevují bez přímé vazby na reálné nebezpečí a bývají doprovázeny výraznými psychickými a tělesnými projevy. Úzkostná porucha snižuje kvalitu života a může vést k rozvoji dalších duševních i tělesných poruch (deprese, nespavost, trávicí potíže, vysoký krevní tlak aj.).

                                                          Jak zvládat úzkost?

·         Dodržujte dostatečnou dobu spánku. Nevyspání nepříznivě ovlivňuje naši celkovou pohodu i zdravotní stav.

·         Vyhraďte si čas na pohyb i odpočinek. Tělesná aktivita pomáhá nejen srdci, kloubům nebo svalů, stejně důležitá je i pro udržení duševního zdraví.

·         Udržujte blízké vztahy s okolím. Stýkejte se s rodinnými příslušníky a dalšími lidmi, které máte rádi. Mluvte o svých pocitech s lidmi, ke kterým máte důvěru. Harmonické vztahy a otevřenost k okolí pomůže vyrovnat se s osobními nesnázemi a zlepšit psychickou pohodu.

·         Vyhýbejte se alkoholu. Alkohol může přinést přechodný pocit úlevy od příznaků úzkosti a zapomenutí, ale problémy se zpravidla brzy vrátí!

·         Vhodným pomocníkem pro zvládání úzkosti mohou být i vhodné doplňky stravy s cíleným složením pro psychickou a fyzickou pohodu.

·         Buďte pozitivní, protože stres a úzkost spolu mohou často souviset, ale pokaždé, když se vymknou kontrole, vedou k depresím!

 

 

Doplněk stravy Happy Speed® obsahuje řadu látek s prověřeným fyziologickým účinkem, které přispívají k udržení duševního zdraví, v prémiové kvalitě.

 

 → Jaké látky vám pomůžou cítit se lépe?

-   1) extrakt z blizen šafránu Affron®

-   2) hořčík extrahovaný z mořské vody Aquamin® Mg

-   3) vitamín C získávaný ze sicilských červených pomerančů OXIMMUNE™

-   4) jód z mořských řas

-   5) vitamíny B komplexu (B1 – B12) biologicky vázané na kvasnicích

-   6) L – tryptofan – prekurzor takzvaného „hormonu štěstí a radosti“ serotoninu

Více na www.happyspeed.cz